Vanaf 15 juni 2017 geen roamingkosten meer binnen de EU

Het was er even op wachten, maar vanaf juni dit jaar is het dan zo ver! Het Europese Parlement heeft definitief besloten dat per 15 juni 2017 de roamingkosten voor eindgebruikers binnen de EU volledig worden afgeschaft. Dat betekent dus bellen, sms’en en mobiel internetten in het buitenland vanuit de eigen bundel, zonder extra kosten.

Wat is roaming?
Roaming zorgt ervoor dat de mobiele telefoon verbindt met het netwerk van een andere aanbieder als het netwerk van de eigen provider niet beschikbaar is. Op die manier blijf je in het buitenland bereikbaar en kun je dus probleemloos bellen en mobiel internetten. Veel providers hebben zelf in het buitenland geen netwerk en maken daarom afspraken met plaatselijke aanbieders om jou als klant toe te laten. Logischerwijs brengt dat kosten met zich mee per minuut, sms’je of MB dat je in het buitenland verbruikt. Deze zogenoemde roamingkosten worden doorberekend aan de klant. Heb je geen speciale buitenlandbundel afgesloten of een bel- en dataplafond ingesteld, dan kunnen de kosten flink oplopen. De afgelopen jaren de zijn de roamingkosten al geleidelijk afgenomen maar vanaf 15 juni 2017 komen deze kosten helemaal te vervallen.

Zorgeloos mobiel werken binnen de EU
De afschaffing van roamingkosten komt ook de zakelijke gebruiker ten goede. Deze kan nu zonder zorgen blijven bellen, sms’en en internetten binnen de EU, zonder zorgen over een hoge telefoonrekening bij thuiskomst. Er hoeft ook niet meer onverhoopt gezocht te worden naar een (publiek) wifi-punt dat vaak onvoldoende beveiligd is; de 3G- of 4G-verbinding van de smartphone kan worden gebruikt om te internetten. Dus kosten omlaag en productiviteit omhoog.

Handig om te weten
• Bellen, sms’en en mobiel internetten kan in de EU zonder extra kosten.
• Gratis gebeld worden binnen de EU.
• Heeft u een abonnement met onbeperkt bellen? Dan kunt u ook onbeperkt bellen binnen de EU.
• Is de bundel op? Dan geldt het reguliere tarief dat ook in Nederland geldt.
• De nieuwe regelgeving geldt ook voor data-only-abonnementen.
• Bestaande EU-bundels komen automatisch te vervallen.
• Bellen vanuit Nederland naar een Nederlands mobiel nummer in het buitenland valt wel onder de nieuwe regelgeving.
• Bellen vanuit Nederland naar vaste of mobiele nummers binnen de EU valt niet onder de nieuwe regelgeving.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Wim Postma (0512-745060)

BACK
Helpdesk