Nieuwe accu en toekomstige IOS-update maakt oude iPhone sneller

Heb je het gevoel dat jouw oude iPhone 5s, 6 of 6s niet meer vooruit te branden is? Misschien is het deels aan iOS 11 te wijten, maar mogelijk heeft het ook met de accu te maken. Een oude accu lijkt namelijk voor een tragere iPhone te zorgen.

Hoe dat kan? Apple blijkt de processor van de iPhone minder hard te laten werken als de accu slecht is. Dat moet voor een acceptabele accuduur zorgen en onverwacht uitvallen tegengaan, maar vertraagt je telefoon ook.

Slechte accu, slechte prestaties

Apple documenteert dit nergens, maar slimme gebruikers van Reddit zijn dit gedrag op het spoor gekomen. Een iPhone 6s-gebruiker merkt op dat zijn telefoon erg slecht scoorde in de test van Geekbench. Nadat hij de accu had vervangen, waren de prestaties plots in lijn met het gemiddelde van andere iPhones van hetzelfde type. Nadat de oude accu teruggeplaatst werd, gingen de prestaties weer achteruit. De prestaties werden niet beter wanneer de iPhone met een oplader verboden werd. De theorie is dat Apple de kloksnelheid van de chip verlaagt om de accuduur op peil te houden en te voorkomen dat de iPhone onverwacht uitvalt. Vorig jaar waren er veel klachten over voornamelijk de iPhone 6 en iPhone 6s die om onverklaarbare redenen uitvielen en pas weer ingeschakeld konden worden na het aansluiten op een lader. Volgens Apple ontstond bij zware belasting een piek in de energievraag en kunnen oudere accu’s die niet altijd leveren. Dit euvel werd in iOS 10.2.1 opgelost, maar dat gebeurt blijkbaar door de snelheid van de processor te verlagen.

 

Check jouw iPhone

Omdat Apple officieel nergens erkent dat de kloksnelheid van de iPhone-processor teruggeschroefd wordt wanneer de accu slecht is, is er nog veel onduidelijkheid. Anekdotisch weten we dat de snelheid van de iPhone 6 en iPhone 6s verlaagd wordt om de accuduur op peil te houden, maar het is onduidelijk of dit ook bij de iPhone 5s en iPhone 7 het geval is.

Je kunt met de app Battery Life zelf checken hoe je accu eraantoe is. Na het openen van de app ga je in het menu naar Raw Data. Bij Capacity wordt in een percentage getoond hoeveel energie de accu nog vast kan houden. Als je een Mac hebt kun je ook de app CoconutBattery gebruiken. Als de accucapaciteit 75 procent of minder is, is het verstandig de batterij te vervangen.

Om zeker te weten of jouw iPhone door iOS afgeremd wordt, kun je ook de app CPU Dasher X gebruiken. Je dient eerst je iPhone helemaal op te laden, daarna van de lader te halen in de app naar de waarde bij CPU Frequency te zoeken. Deze dient ongeveer even hoog te zijn als de maximale frequentie van de chip die in je iPhone zit. Voor het gemak hebben we die hieronder op een rijtje gezet:

  • iPhone 5s (A7-chip): 1300MHz
  • iPhone 6 (A8-chip): 1400MHz
  • iPhone 6s en iPhone SE (A9-chip): 1850MHz
  • iPhone 7: (A10-chip): 2340MHz
  • iPhone 8 en iPhone X: (A11-chip): 2390MHz

Over een kleine afwijking hoef je je niet druk te maken, maar als je iPhone 6s op bijvoorbeeld 900MHz draait, is het tijd voor een nieuwe accu.

 

IOS-update

In plaats van het automatisch terugschroeven van de snelheid van oudere iPhones waarvan de batterij niet meer de volledige capaciteit heeft laat Apple het nu aan gebruikers over. Volgens topman Tim Cook zal in een toekomstige iOS-update de optie aanwezig zijn om dit aan of uit te zetten. Daarmee kunnen oude iPhone sneller gemaakt worden.

Cook benadrukt in een interview met ABC News overigens dat Apple altijd in het belang van de gebruiker heeft gehandeld. Het terugschroeven van de processorsnelheid is volgens hem niet gedaan om ‘klantje te pesten’ maar juist om de correcte werking van de iPhone te garanderen. Wel betreurt hij dat het bedrijf niet duidelijk genoeg geweest in haar beweegredenen. Eerder werd bekend dat Apple de prestaties van oudere iPhones naar beneden schroefde om niet spontaan uit te vallen. Een iPhone werd als “oud” bestempeld wanneer de batterijcapaciteit onder een bepaald niveau was gedaald. Het dalen van de batterijcapaciteit is een nadelig gevolg van lithium-batterijen en dus niet uniek voor iPhones.

In een toekomstige iOS-update zal dit als optie aangeboden worden. Die zal vermoedelijk standaard “aan” staan en Apple raadt ook niet aan dat je deze optie wijzigt. De verwachting is wel dat veel gebruikers een spontane reboot liever op de koop toenemen in ruil voor een snellere iPhone. Gebruikers betichten Apple er al langer van om oudere iPhones bewust langzamer te maken na het uitkomen van een nieuw model. Louter en alleen om de verkoop van het nieuwe model te stimuleren. Bewijs daarvoor ontbrak maar kwam nu onlangs wel aan het licht. Dat daar een plausibele reden achter schuilt zal, het had Apple wel gesierd daar transparant over te zijn.

BACK
Helpdesk