KPN verhoogt verwachtingen van VDSL

KPN heeft kleine wijzigingen aangebracht in de roadmap voor het vaste netwerk. Dat blijkt uit de toelichting op de resultaten over het tweede kwartaal. Men ziet ruimere downloadmaxima voor VDSL toegepast vanuit de straatkast, in combinatie met andere technologieën. Ook standaard VDSL, vanuit de centrale, heeft nu een hogere maximum snelheid, van 50 Mbps. Aparte doelstellingen voor FTTH worden niet meer gegeven.

Ongewijzigd zijn de doelstellingen voor de beschikbaarheid van 40, 100 en 200 Mbps. Eind 2016 moet dat naar 90, 85 en 70 procent van de huishoudens. Voorheen vermeldde KPN ook een doelstelling voor 500 Mbps bij, te realiseren met FTTH. Bij de 2015 Q1 resultaten bleek nog dat de groei 3 procentpunt per jaar zou zijn tot 33 procent van de huishoudens eind 2016. Bij het huidige aanlegtempo komt Reggefiber, KPN’s glasvezelbedrijf, tot minder dan 200.000 huishoudens per jaar, ofwel minder dan 2,7 procentpunt.

‘Kosten VDSL2 lager dan FTTH’

Een nieuwe doelstelling voor FTTH ontbreekt op dit moment. Glasvezeltechnologie maakt snelheden mogelijk van 1 Gbps en meer, hetzij door actief ethernet over punt-punt-verbindingen (de huidige keuze van KPN), hetzij met een nieuwe generatie PON-technologie (NG-PON).

Voor het overige zet KPN diverse kopertechnologieën in:

  • VDSL2 vanuit de central office: tot 50 Mbps (voorheen 40 Mbps), het dubbele indien ook pair bonding wordt ingezet (dat is nieuw in de portfolio).
  • VDSL2 vanuit de straatkast: incombinatie met vectoring 120 Mbps, met vectoring en pair bonding 240 Mbps. Voorheen hanteerde KPN hier de maxima 100 en 200 Mbps.
  • VDSL2 in combinatie met Super Vectoring (Huawei) of Vplus (Alcatel): tot 400 Mbps. Deze technologieën worden getest en nog niet in de praktijk toegepast.

In een toelichting schat KPN de kosten van 120 en 240 Mbps (VDSL2 vanuit een straatkast, in combinatie met vectoring en pair bonding) op een kwart van de kosten van FTTH.

BACK
Helpdesk