Aankondigingen van Apple tijdens WWDC 2017

Apple kondigt een slimme speaker met de naam HomePod aan die met spraakcommando’s te bedienen is. Met de HomePod wil Apple de strijd aangaan met concurrenten als de Google Home, Amazon Echo en Sonos. Met een slimme speaker kunnen gebruikers onder meer muziek bedienen en zoekopdrachten uitvoeren. De HomePod moet zich onderscheiden ten opzichte van andere slimme speakers met zijn geluidskwaliteit, zo benadrukte Apple tijdens een presentatie voor ontwikkelaars. Tegelijk gaat het de strijd aan met de niet-slimme speakers van Sonos, dat wél al bekendstaat om zijn geluidskwaliteit. De nieuwe speaker wordt aangedreven door Apple’s eigen A8-chip en gaat 350 dollar kosten en is in december verkrijgbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Of en wanneer de HomePod naar Nederland komt, is nog niet bekendgemaakt.

 

 

Maandagavond introduceerde Apple ook vernieuwde iMacs. De nieuwe 4K- en 5K-iMacs met hebben nieuwe beeldschermen die helderder zijn dan de voorgaande modellen en zijn voorzien van snellere SSD’s, Intel Xeon-processoren met maximaal achttien kernen. Verder voorziet Apple de iMac Pro van een grafische kaart met een AMD Vega-gpu, gecombineerd met maximaal 128GB aan geheugen en de opslag is maximaal 4TB. De Fusion Drive is nu standaard in de duurste 21,5-inch en alle 27-inch modellen. Ook kregen we een voorproefje van de nog krachtiger spacegrijze iMac Pro, gericht op professionals die later dit jaar verkrijgbaar is.

 

 

De MacBook Pro-lijn heeft ook nieuwe specificaties gekregen, waaronder Intel’s nieuwste Kaby Lake-processors, snellere SSD’s en snellere standaard graphics voor het 15-inch model. Ook de 12-inch MacBook maakt de overstap naar de Kaby Lake-architectuur. Dit betekent dat de MacBook Pro weer iets sneller en krachtiger is dan het vorige model. Het nieuwe model is zowel beschikbaar in de 13-inch als in de 15-inch variant. De 13-inch versie is ook zonder Touch Bar vernieuwd. De 13-inch variant heeft nu een processor tot 3.5 GHz Core i7 met een Turbo Boost tot 4.0 GHz. De 15-inch MacBook Pro gaat nu tot 3.1 GHz Core i7 met een Turbo Boost tot 4.1 GHz. Intel Iris Plus Graphics 640 zit nu ingebouwd in de basisversie van de 13-inch MacBook Pro, oplopend tot de 650-versie in het duurdere model. De 15-inch versie komt met de Radeon Pro 550 met 2GB aan videogeheugen, met uitbreidingsopties tot de Radeon Pro 560 met 4GB videogeheugen. Alle versies hebben ook snellere SSD die volgens Apple tot 50% sneller zijn dan voorheen. De 13-inch is beschikbaar vanaf 128GB opslag, terwijl de 15-inch versie loopt vanaf 256GB.

Macbook Air

De MacBook Air krijgt een upgrade wat betreft de processor, maar het gaat hier niet om de nieuwe Kaby Lake-processor. Alleen de kloksnelheid wordt verhoogd tot 1.8GHz.

 

 

Apple heeft ook een nieuwe iPad Pro onthuld met een schermformaat van 10,5-inch en is daarmee groter dan de vorige 9,7-inch iPad Pro. Het scherm is voorzien van een True Tone-scherm, een wide color gamut, ultralos reflectivity, een helderder scherm van 600 Nits en HDR-video. Ook is er een hogere verversrate genaamd ProMotion, waardoor ook de Apple Pencil een stuk beter werkt. De verversrate kan op basis van de content aangepast worden. De nieuwe A10X-chip is weer iets krachtiger dan de A9X-chip die in de huidige iPad Pro-modellen zit. Verder bevat hij dezelfde camera als de iPhone 7: een 12 megapixel iSight-camera met LED-flitser. De voorste FaceTime-camera betreft een 7 megapixel camera met Retina Flash. Net als de andere iPad Pro-modellen, is deze 10,5-inch iPad Pro voorzien van een Smart Connector, zodat hij werkt met het Smart Keyboard. Ook de Apple Pencil wordt in deze nieuwe iPad Pro ondersteund. Apple komt ook met nieuwe hoesjes, waaronder de leren variant. Er is ook een case die ook plek biedt voor de Apple Pencil. Het toetsenbord lijkt ook in een nieuwe zwarte kleur te komen. De 10,5-inch iPad Pro komt vanaf 64GB tot 512GB. Ook ondersteunen ze fast charging via de bijgeleverde kabels.

Behalve de nieuwe 10,5-inch iPad Pro, heeft Apple ook een nieuwe versie van de bestaande 12,9-inch iPad Pro aangekondigd. Dit nieuwe model brengt het grote formaat qua specificaties op één lijn met de nieuwe 10,5-inch iPad Pro. Dat betekent dat deze nieuwe 12,9-inch iPad Pro ook de nieuwe A10X-chip krijgt en dezelfde cameraspecificaties heeft. Dat betekent ook dat de LED-flitser voor het eerst naar deze grote iPad Pro komt. De nieuwe iPad Pro in zowel 10,5-inch als 12,9-inch is vanaf vandaag te bestellen via de online Apple Store en komt later deze week beschikbaar. De nieuwe modellen worden dus nog geleverd met iOS 10. De vanaf prijs van de 10,5-inch iPad Pro is €739 voor 64GB en loopt tot €1059 voor 512GB. Je kunt de nieuwe iPad Pro nu bestellen via de Apple Store en wordt op 13 juni geleverd. De beschikbare kleuren zijn zilver, goud, spacegrijs en roségoud.

 

 

Apple heeft macOS 10.13 High Sierra gepresenteerd. De grootste verbeteringen zitten in Safari, Mail en Foto’s. High Sierra draait op APFS, Apple File System, in plaats van het oude HFS. Het nieuwe bestandssysteem is gebouwd op 64bits-processors en is volgens Apple in macOS veel sneller op dezelfde hardware. Apple zet H265-ondersteuning in macOS High Sierra. Dat gebeurt bij oudere Macs via software en de nieuwste varianten krijgen door hardware versnelde ondersteuning voor HEVC, onder meer voor 4K-HDR-videomateriaal. Met High Sierra kondigde Apple ook Metal 2 aan, de tweede versie van zijn grafische API Metal. Die krijgt ondersteuning voor externe grafische kaarten. Safari gebruikt volgens Apple machine learning om tracking op internet tegen te gaan. Het bedrijf ging niet in op details hoe het werkt, maar benadrukte dat het niet ging om adblocking, maar om tracking tegen te gaan. De browser heeft in de nieuwe macOS-versie autoplay-blocking, waardoor video’s niet meer automatisch kunnen afspelen op een tabblad. Mail krijgt een splitscreen-view om tegelijk mail te kunnen lezen en een nieuwe mail op te stellen. De Foto’s App kan namen van mensen op foto’s synchroniseren tussen apparaten. Ook komen er nieuwe bewerkingstools in het fotoprogramma en kunnen gebruikers alle imports in een overzicht zien. Er komen daarnaast fotoboekdiensten van derden in de foto App. High Sierra komt maandag uit als testversie voor ontwikkelaars, terwijl de definitieve versie dit najaar zal uitkomen.

 

 

Gebruikers van de Apple Watch kunnen hun slimme horloge binnenkort updaten naar watchOS 4. Het besturingssysteem verandert niet drastisch, maar krijgt wel enkele nieuwe functies. De nieuwe wijzerplaat van Toy Story met Woody, Jessie en Buzz Lightyear wordt volledig aangestuurd door Siri. De Apple Watch heeft een vernieuwde Workout App met nieuw uiterlijk en een betere navigatie. De muziek-App is ook vernieuwd, je kunt eenvoudiger juiste muziek selecteren en werkt beter met AirPods. Het zwemmen met de Apple Watch is ook verbeterd. Dankzij nieuwe mogelijkheden in de Workout-App kun je nu meer sporten bijhouden en gaat het bijhouden van je sportprestaties makkelijker. Nieuw is bijvoorbeeld de mogelijkheid om een High Intensity Interval Training te starten. Ook start je meerdere workouts tegelijk. De afgelopen jaren lag er al steeds meer focus op sportfuncties van de Apple Watch met onder andere de nieuwe Apple Watch Nike+ en met watchOS 4 komen daar dus nieuwe mogelijkheden bij.

De Apple Watch gaat ook samenwerken met sportschooltoestellen van TechnoGym en andere populaire merken voor sportschoolapparaten. Door de Apple Watch bij het toestel te houden, wordt automatisch de juiste workout gestart. De Dock voor de Apple Watch werd met watchOS 3 toegevoegd, maar is nu opnieuw ontworpen. In plaats van horizontaal scrol je nu verticaal door je favoriete Apps. Dit kan eenvoudig via de Digital Crown, zodat je sneller je favoriete App kan openen. Ook de ontwikkelaars kunnen nu Apps koppelen met Bluetooth-accessoires. watchOS 4 komt naar verwachting deze herfst beschikbaar voor gebruikers met een Apple Watch, tegelijk met iOS 11 en de andere nieuwe software-updates.

BACK
Helpdesk